WEKO3
アイテム
焼酎蒸留廃液資化菌を用いたBODセンサ
http://hdl.handle.net/11478/946
http://hdl.handle.net/11478/946bcf1e47a-7644-42c7-81f4-74cb38a2e30f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2018-06-12 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 焼酎蒸留廃液資化菌を用いたBODセンサ | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Microbial BOD Biosensors Based on Shochu Distillery Wastewater-utilizing Yeast Strain | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | BOD | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | biosensor | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | shochu waste | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | immobilized microorganism | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | BOD | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | biosensor | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | shochu waste | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | immobilized microorganism | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
嶋津, 友彦
× 嶋津, 友彦× 山本, 博嗣× 神谷, 英和× 天田, 啓× 川上, 満泰 |
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著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1993 | |||||
姓名 | シマヅ, トモヒコ | |||||
著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1994 | |||||
姓名 | ヤマモト, ヒロツグ | |||||
著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1995 | |||||
姓名 | コウヤ, ヒデカズ | |||||
著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1996 | |||||
姓名 | アマダ, ケイ | |||||
著者(ヨミ) | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1997 | |||||
姓名 | カワカミ, ミツヤス | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1998 | |||||
姓名 | SHIMAZU, Tomohiko | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 1999 | |||||
姓名 | YAMAMOTO, Hirotsugu | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 2000 | |||||
姓名 | KOYA, Hidekazu | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 2001 | |||||
姓名 | AMADA, Kei | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 2002 | |||||
姓名 | KAWAKAMI, Mitsuyasu | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Microbial biochemical oxygen demand (BOD) biosensors have been developed for rapid and reliable BOD estimation of the shochu distillery wastewater by employing the same wastewater-utilizing microorganisms isolated from activated sludge. These microorganisms, identified as two strains of Candida species and a strain of Saccharomyces specie, were found to grow more rapidly in a shochu wastewater medium as compared to Trichosporon cutaneum which has been adopted as the microorganism for BOD biosensors by the Japanese Industrial Standard Committee. BOD biosensors based on shochu wastewater-assimilating microbes yielded relatively high BOD values for the wastewater compared to the sensor based on T. cutaneum. This suggests that these sensors respond only to easily and fast assimilable substances for the microbes. The results obtained in the present work demonstrate the developed BOD sensor to be a promising device for BOD estimation of the shochu wastewater. | |||||
書誌情報 |
福岡工業大学研究論集 巻 40, 号 2, p. 209-215, 発行日 2008-02-29 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 02876620 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN10036974 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
形態 | ||||||
値 | 470768 bytes | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
タイトル(ヨミ) | ||||||
その他のタイトル | ショウチュウ ジョウリュウ ハイエキ シカキン オ モチイタ BOD センサ | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | 福岡工業大学 | |||||
出版者(ヨミ) | ||||||
値 | フクオカ コウギョウ ダイガク | |||||
別言語の出版者 | ||||||
値 | Fukuoka Institute of Technology | |||||
資源タイプ | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 論文(Article) | |||||
資源タイプ・ローカル | ||||||
値 | 紀要論文 | |||||
資源タイプ・NII | ||||||
値 | Departmental Bulletin Paper | |||||
資源タイプ・DCMI | ||||||
値 | text | |||||
資源タイプ・ローカル表示コード | ||||||
値 | 02 |